ontstoppen wc

Eenvoudige methoden om een wc te ontstoppen: tips en tricks!

13 april 2023 Door sandrascleaningscom 0

Een verstopte wc kan een grote bron van frustratie zijn. Het is een probleem dat vaak onverwacht optreedt en directe aandacht vereist. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een wc te ontstoppen en het water weer vrij te laten stromen.

Het eerste wat je kunt proberen is het gebruik van een ontstopper. Plaats de rubberen kop van de ontstopper over de afvoeropening van de wc en duw stevig naar beneden. Maak vervolgens een snelle opwaartse beweging om druk te creëren en hopelijk het verstopte materiaal los te maken. Herhaal deze stappen indien nodig totdat het water begint weg te lopen.

Als de ontstopper niet werkt, kun je proberen om warm water in de wc-pot te gieten. Verwarm een emmer met water tot net onder het kookpunt en giet dit voorzichtig in de pot. Laat het warme water ongeveer 15-20 minuten inwerken voordat je probeert door te spoelen. Het hete water kan helpen bij het oplossen van vet, zeepresten of ander materiaal dat mogelijk voor verstopping zorgt.

Een andere optie is het gebruik van een ontstoppingsveer, ook wel bekend als een plopper of slang. Deze flexibele staaldraad kan diep in de afvoerleiding worden geschoven om verstoppingen los te maken. Draai de veer rond terwijl je hem langzaam naar binnen duwt en trek hem er dan voorzichtig uit om eventueel vastzittend materiaal mee te nemen.

Mocht geen van deze methoden werken, dan kan het nodig zijn om een ontstoppingsmiddel te gebruiken. Er zijn verschillende chemische ontstoppingsmiddelen op de markt die speciaal zijn ontworpen om verstoppingen in de wc aan te pakken. Volg altijd de instructies op de verpakking en wees voorzichtig bij het hanteren van deze producten, omdat ze potentieel schadelijk kunnen zijn voor de huid en ogen.

Als alle doe-het-zelfmethoden falen, is het raadzaam om een professionele loodgieter in te schakelen. Een ervaren loodgieter beschikt over geavanceerde apparatuur en expertise om hardnekkige verstoppingen te verhelpen zonder verdere schade aan te richten.

Om toekomstige verstoppingen te voorkomen, is het belangrijk om bewust te zijn van wat je doorspoelt. Vermijd het doorspoelen van grote hoeveelheden toiletpapier of andere materialen die niet gemakkelijk oplossen in water. Plaats ook geen hygiëneproducten, vetten of andere vaste stoffen in het toilet.

Het ontstoppen van een wc kan een vervelende klus zijn, maar met de juiste methoden en gereedschappen kan dit probleem vaak snel worden opgelost. Onthoud echter dat veiligheid altijd voorop staat en dat als je twijfelt of niet comfortabel bent met het zelf aanpakken van de verstopping, het verstandig is om professionele hulp in te roepen.

 

7 Veelgestelde Vragen over het Ontstoppen van een WC

 1. Hoe kan ik zelf een wc ontstoppen?
 2. Waarom komt water omhoog in wc?
 3. Wat te doen als de wc niet doorloopt?
 4. Hoe kan ik zelf mijn wc ontstoppen?
 5. Kan kokend water in wc?
 6. Kun je ontstopper in de wc doen?
 7. Wat is de beste wc ontstopper?

Hoe kan ik zelf een wc ontstoppen?

Als je zelf een wc wilt ontstoppen, zijn er verschillende methoden die je kunt proberen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Gebruik een ontstopper: Plaats de rubberen kop van de ontstopper over de afvoeropening van de wc en duw stevig naar beneden. Maak vervolgens een snelle opwaartse beweging om druk te creëren en hopelijk het verstopte materiaal los te maken. Herhaal deze stappen indien nodig totdat het water begint weg te lopen.
 2. Giet warm water in de wc-pot: Verwarm een emmer met water tot net onder het kookpunt en giet dit voorzichtig in de pot. Laat het warme water ongeveer 15-20 minuten inwerken voordat je probeert door te spoelen. Het hete water kan helpen bij het oplossen van vet, zeepresten of ander materiaal dat mogelijk voor verstopping zorgt.
 3. Gebruik een ontstoppingsveer: Een ontstoppingsveer, ook wel bekend als een plopper of slang, kan worden gebruikt om verstoppingen los te maken. Draai de veer rond terwijl je hem langzaam naar binnen duwt en trek hem er dan voorzichtig uit om eventueel vastzittend materiaal mee te nemen.
 4. Probeer een ontstoppingsmiddel: Als geen van de bovenstaande methoden werkt, kun je overwegen om een chemisch ontstoppingsmiddel te gebruiken dat speciaal is ontworpen voor wc-verstoppingen. Volg altijd de instructies op de verpakking en wees voorzichtig bij het hanteren van deze producten.
 5. Schakel professionele hulp in: Als alle doe-het-zelfmethoden falen, is het raadzaam om een professionele loodgieter in te schakelen. Een ervaren loodgieter beschikt over geavanceerde apparatuur en expertise om hardnekkige verstoppingen te verhelpen zonder verdere schade aan te richten.

Onthoud dat veiligheid altijd voorop staat bij het ontstoppen van een wc. Draag handschoenen en beschermende kleding indien nodig, en wees voorzichtig met het hanteren van ontstoppingsmiddelen. Als je twijfelt of niet comfortabel bent met het zelf aanpakken van de verstopping, is het verstandig om professionele hulp in te roepen.

Waarom komt water omhoog in wc?

Het kan verschillende redenen hebben waarom water omhoog komt in de wc. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

 1. Verstopte afvoerleiding: Een van de meest voorkomende redenen is dat de afvoerleiding verstopt is. Dit kan gebeuren door een ophoping van toiletpapier, hygiëneproducten, haar, vet of andere vaste stoffen die niet goed door de leiding kunnen stromen. Als het water niet weg kan stromen, zal het terug omhoog komen in de wc-pot.
 2. Rioolverstopping: Soms kan het probleem zich buiten je huis bevinden. Als er een verstopping is in het gemeentelijke rioolstelsel of de riolering rondom je woning, kan dit ervoor zorgen dat water terugstroomt in je toilet.
 3. Septische tankproblemen: Als je huis is aangesloten op een septic tank en deze vol is of niet goed functioneert, kan dit leiden tot een terugstroming van water in de wc.
 4. Problemen met de beluchting: De afvoerleidingen van je woning zijn meestal voorzien van beluchtingspijpen om luchtdruk te reguleren en te voorkomen dat vacuüm ontstaat bij het doorspoelen van toiletten of gebruik van andere sanitaire voorzieningen. Als deze beluchtingspijpen verstopt raken, kan dit ervoor zorgen dat water omhoog komt in de wc.

Het is belangrijk om te weten dat water dat terugkomt in de wc een teken is van een onderliggend probleem dat moet worden aangepakt. In sommige gevallen kun je het probleem zelf oplossen met behulp van ontstoppingsmethoden zoals hierboven beschreven. Als de terugstroming echter blijft aanhouden of regelmatig voorkomt, is het raadzaam om een professionele loodgieter in te schakelen om de oorzaak van het probleem te achterhalen en op te lossen.

Wat te doen als de wc niet doorloopt?

Als de wc niet doorloopt, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen:

 1. Controleer de waterstand: Kijk in de wc-pot en controleer of het waterpeil hoger is dan normaal. Als dit het geval is, kan er mogelijk een verstopping zijn. Ga verder met de volgende stappen om het probleem aan te pakken.
 2. Gebruik een ontstopper: Plaats een ontstopper over de afvoeropening van de wc en duw stevig naar beneden. Maak vervolgens een snelle opwaartse beweging om druk te creëren en hopelijk het verstopte materiaal los te maken. Herhaal deze stappen indien nodig totdat het water begint weg te lopen.
 3. Probeer warm water: Verwarm een emmer met water tot net onder het kookpunt en giet dit voorzichtig in de pot. Laat het warme water ongeveer 15-20 minuten inwerken voordat je probeert door te spoelen. Het hete water kan helpen bij het oplossen van vet, zeepresten of ander materiaal dat mogelijk voor verstopping zorgt.
 4. Gebruik een ontstoppingsveer: Een ontstoppingsveer, ook wel bekend als een plopper of slang, kan helpen bij hardnekkige verstoppingen. Duw de veer voorzichtig in de afvoerleiding terwijl je hem ronddraait en trek hem er dan langzaam uit om eventueel vastzittend materiaal mee te nemen.
 5. Probeer een ontstoppingsmiddel: Als andere methoden niet werken, kun je overwegen een ontstoppingsmiddel te gebruiken. Er zijn verschillende chemische ontstoppingsmiddelen op de markt die speciaal zijn ontworpen om verstoppingen in de wc aan te pakken. Volg altijd de instructies op de verpakking en wees voorzichtig bij het hanteren van deze producten.
 6. Schakel professionele hulp in: Als alle doe-het-zelfmethoden falen, is het raadzaam om een professionele loodgieter in te schakelen. Een ervaren loodgieter beschikt over geavanceerde apparatuur en expertise om hardnekkige verstoppingen te verhelpen zonder verdere schade aan te richten.

Het is belangrijk om geduldig te zijn en niet te veel kracht uit te oefenen bij het ontstoppen van een wc. Als je twijfelt of niet comfortabel bent met het zelf aanpakken van de verstopping, is het altijd verstandig om professionele hulp in te roepen.

Hoe kan ik zelf mijn wc ontstoppen?

Als je zelf je wc wilt ontstoppen, zijn er verschillende methoden die je kunt proberen. Hier zijn een paar doe-het-zelfopties:

 1. Gebruik een ontstopper: Plaats de rubberen kop van de ontstopper over de afvoeropening van de wc en duw stevig naar beneden. Maak vervolgens een snelle opwaartse beweging om druk te creëren en hopelijk het verstopte materiaal los te maken. Herhaal deze stappen indien nodig totdat het water begint weg te lopen.
 2. Giet warm water in de wc-pot: Verwarm een emmer met water tot net onder het kookpunt en giet dit voorzichtig in de pot. Laat het warme water ongeveer 15-20 minuten inwerken voordat je probeert door te spoelen. Het hete water kan helpen bij het oplossen van vet, zeepresten of ander materiaal dat mogelijk voor verstopping zorgt.
 3. Gebruik een ontstoppingsveer: Een ontstoppingsveer, ook wel bekend als een plopper of slang, is een flexibele staaldraad die diep in de afvoerleiding kan worden geschoven om verstoppingen los te maken. Draai de veer rond terwijl je hem langzaam naar binnen duwt en trek hem er dan voorzichtig uit om eventueel vastzittend materiaal mee te nemen.
 4. Probeer een ontstoppingsmiddel: Er zijn chemische ontstoppingsmiddelen op de markt die speciaal zijn ontworpen om verstoppingen in de wc aan te pakken. Volg altijd de instructies op de verpakking en wees voorzichtig bij het hanteren van deze producten, omdat ze potentieel schadelijk kunnen zijn voor de huid en ogen.

Het is belangrijk om te onthouden dat veiligheid altijd voorop staat. Als je twijfelt of niet comfortabel bent met het zelf ontstoppen van de wc, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een ervaren loodgieter kan verstoppingen snel en efficiënt verhelpen zonder verdere schade aan te richten.

Kan kokend water in wc?

Ja, kokend water kan veilig worden gebruikt om een verstopte wc te ontstoppen. Het hete water kan helpen bij het oplossen van vet, zeepresten of ander materiaal dat mogelijk voor verstopping zorgt. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het hanteren van kokend water om brandwonden te voorkomen.

Om kokend water te gebruiken, verwarm je een emmer met water tot net onder het kookpunt. Giet het hete water voorzichtig in de wc-pot en laat het ongeveer 15-20 minuten inwerken voordat je probeert door te spoelen. Dit kan vaak helpen bij het losmaken en wegspoelen van de verstopping.

Het is echter belangrijk op te merken dat kokend water niet geschikt is voor alle soorten verstoppingen. Als je vermoedt dat de verstopping wordt veroorzaakt door een hardere of vastere blokkade, zoals een opeenhoping van toiletpapier of een vreemd object, dan is het raadzaam om andere ontstoppingsmethoden te proberen of professionele hulp in te schakelen.

Bovendien moet je altijd voorzichtig zijn bij het hanteren van kokend water. Draag beschermende handschoenen en zorg ervoor dat er geen kinderen of huisdieren in de buurt zijn tijdens het proces. Mors geen heet water op jezelf en wees extra voorzichtig bij het gieten om spatten en brandwonden te voorkomen.

Als de verstopping aanhoudt of als je twijfelt over hoe je veilig met de situatie moet omgaan, is het altijd verstandig om een professionele loodgieter te raadplegen. Zij hebben de ervaring en kennis om het probleem op te lossen zonder verdere schade aan te richten.

Kun je ontstopper in de wc doen?

Ja, het is mogelijk om een ontstopper te gebruiken in de wc. Een ontstopper, ook wel bekend als een plopper of zuignap, kan effectief zijn bij het ontstoppen van een wc. Plaats de rubberen kop van de ontstopper over de afvoeropening van de wc en duw stevig naar beneden. Maak vervolgens een snelle opwaartse beweging om druk te creëren en hopelijk het verstopte materiaal los te maken. Herhaal deze stappen indien nodig totdat het water begint weg te lopen. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede afdichting tussen de ontstopper en de afvoeropening om voldoende druk te kunnen opbouwen.

Wat is de beste wc ontstopper?

Er zijn verschillende effectieve wc-ontstoppers op de markt die kunnen helpen bij het oplossen van verstoppingen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de beste ontstopper afhangt van de aard en ernst van de verstopping, evenals persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele populaire opties:

 1. Rubberen ontstopper: Een rubberen ontstopper, ook wel bekend als een plopper, is een veelgebruikte en betaalbare optie. Het creëert vacuümdruk om verstoppingen los te maken door krachtig te duwen en trekken.
 2. Ontstoppingsmiddelen: Chemische ontstoppingsmiddelen zijn verkrijgbaar in vloeibare of korrelvormige vorm. Ze bevatten vaak actieve ingrediënten zoals natriumhydroxide of zwavelzuur, die organisch materiaal oplossen. Deze middelen kunnen effectief zijn bij het aanpakken van hardnekkige verstoppingen, maar moeten met voorzichtigheid worden gebruikt vanwege hun potentieel schadelijke eigenschappen.
 3. Ontstoppingsveer: Een ontstoppingsveer, ook wel bekend als een rioolrat of slang, is een flexibele staaldraad die in de afvoerleiding kan worden geschoven om verstoppingen los te maken. Dit gereedschap kan handig zijn bij het bereiken van diepere blokkades.
 4. Hogedrukpomp: Een hogedrukpomp is een krachtig hulpmiddel dat water onder hoge druk in de afvoerleiding spuit om verstoppingen door te breken. Dit kan vooral handig zijn bij hardnekkige verstoppingen die niet met een ontstopper kunnen worden opgelost.

Het is belangrijk om de instructies op de verpakking van elk product zorgvuldig te volgen en de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Als je twijfelt over welke ontstopper het beste is voor jouw specifieke situatie, is het raadzaam om advies in te winnen bij een professional, zoals een loodgieter.