nieuw huis schoonmaken

Efficiënt en Grondig: Schoonmaken van je Nieuwe Huis

23 juli 2023 Door sandrascleaningscom 0

Het schoonmaken van een nieuw huis: Tips en stappenplan

Het kopen of huren van een nieuw huis is een spannende gebeurtenis. Voordat je kunt genieten van je nieuwe woning, is het echter belangrijk om het grondig schoon te maken. Of het nu een nieuwbouwwoning is of een bestaande woning, een goede schoonmaakbeurt zorgt ervoor dat je in een frisse en hygiënische omgeving kunt beginnen. In dit artikel delen we handige tips en een stappenplan om je nieuwe huis efficiënt schoon te maken.

Verzamel de benodigde materialen

Voordat je begint, is het handig om alle benodigde schoonmaakmaterialen en -producten bij de hand te hebben. Denk aan bezems, stofzuigers, emmers, doeken, reinigingsmiddelen en eventueel handschoenen.

Begin met de grote schoonmaak

Start met het verwijderen van eventuele bouwresten of puin in het geval van een nieuwbouwwoning. Maak gebruik van stofzuigers en bezems om al het grove vuil weg te halen. Vergeet ook niet de ramen aan zowel binnen- als buitenzijde grondig te reinigen.

Reinig de keuken

De keuken is vaak een belangrijke plek in huis waar hygiëne essentieel is. Maak alle oppervlakken zoals werkbladen, kastjes en apparatuur grondig schoon. Vergeet ook niet de binnenkant van de koelkast en de oven schoon te maken.

Schoonmaken van de badkamer(s)

De badkamer is een ruimte waar extra aandacht aan hygiëne moet worden besteed. Reinig de wastafels, het toilet, de douche en het bad grondig met geschikte reinigingsmiddelen. Vergeet ook niet de tegels en voegen schoon te maken.

Maak alle vloeren schoon

Of je nu tapijt, laminaat of tegels hebt, maak alle vloeren grondig schoon. Stofzuig of veeg eerst al het vuil weg en dweil vervolgens de vloer met een geschikt reinigingsmiddel.

Vergeet de details niet

Naast de grote oppervlakken is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de kleinere details. Maak lichtschakelaars, deurklinken, stopcontacten en andere veelgebruikte items schoon om ziektekiemen te verminderen.

Optioneel: professionele schoonmaakdienst inschakelen

Als je geen tijd of zin hebt om zelf je nieuwe huis schoon te maken, overweeg dan om een professionele schoonmaakdienst in te schakelen. Zij hebben ervaring en expertise om je huis grondig en efficiënt schoon te maken.

Het schoonmaken van een nieuw huis kan een tijdrovende klus zijn, maar het is zeker de moeite waard. Een schone woonomgeving zorgt voor een frisse start in je nieuwe woning. Volg deze tips en stappenplan voor een efficiënte en grondige schoonmaak, zodat je snel kunt genieten van je nieuwe thuis.

 

6 Veelgestelde vragen over het schoonmaken van een nieuw huis

 1. Hoe nieuwbouw poetsen?
 2. Hoe lang duurt het om huis te poetsen?
 3. Hoelang duurt het om huis schoon te maken?
 4. Wat kost het om je huis schoon te laten maken?
 5. Hoe maak je het beste je huis schoon?
 6. Hoe huis schoonmaken na verbouwing?

Hoe nieuwbouw poetsen?

Nieuwbouw poetsen: Tips en stappenplan voor een schone start

Het betrekken van een nieuwgebouwde woning is een opwindende gebeurtenis. Voordat je echter kunt genieten van je nieuwe huis, is het belangrijk om het grondig schoon te maken. Nieuwbouwwoningen kunnen namelijk bouwstof, verfresten en andere vuiligheden bevatten. In dit artikel delen we handige tips en een stappenplan om je nieuwbouwwoning efficiënt schoon te maken.

Verzamel de benodigde materialen

Voordat je begint, is het handig om alle benodigde schoonmaakmaterialen bij de hand te hebben. Denk aan bezems, stofzuigers, emmers, doeken, reinigingsmiddelen en eventueel handschoenen.

Stofzuigen en vegen

Begin met het verwijderen van grof bouwstof door te stofzuigen of te vegen. Vergeet hierbij niet de hoeken, plinten en moeilijk bereikbare plekken. Dit helpt om losliggend vuil weg te halen voordat je begint met nat reinigen.

Reinig de ramen

Maak alle ramen zowel aan de binnen- als buitenzijde grondig schoon. Gebruik hiervoor een geschikt reinigingsmiddel en een raamwisser of spons. Verwijder eventuele verfvlekken of stickers voorzichtig met een plamuurmes.

Schrob de vloeren

Nieuwbouwwoningen hebben vaak tegel- of betonvloeren die grondig moeten worden gereinigd. Gebruik een geschikt schoonmaakmiddel en een harde borstel of schrobmachine om de vloeren schoon te maken. Spoel vervolgens de vloer goed af met schoon water.

Reinig keuken en badkamer

De keuken en badkamer zijn ruimtes waar extra aandacht aan hygiëne moet worden besteed. Maak alle oppervlakken, zoals werkbladen, kastjes, sanitair en apparatuur, grondig schoon. Verwijder eventuele bouwresten en controleer of alle aansluitingen goed functioneren.

Verwijder verfresten

Controleer of er nog verfresten op de muren, plafonds of vloeren zitten. Verwijder deze voorzichtig met een plamuurmes of een speciale verfverwijderaar volgens de instructies van de fabrikant.

Details en finishing touches

Besteed aandacht aan de kleinere details, zoals lichtschakelaars, stopcontacten, deurklinken en andere veelgebruikte items. Maak deze grondig schoon om ze vrij te maken van stof en vuil.

Optioneel: professionele schoonmaakdienst inschakelen

Als je geen tijd, energie of zin hebt om zelf je nieuwbouwwoning schoon te maken, overweeg dan om een professionele schoonmaakdienst in te schakelen. Zij hebben ervaring en expertise om je nieuwe huis grondig en efficiënt schoon te maken.

Met deze tips en stappenplan kun je jouw nieuwbouwwoning op een efficiënte manier schoonmaken. Het is belangrijk om een schone start te maken in je nieuwe thuis. Geniet van de frisse en hygiënische omgeving die je hebt gecreëerd en maak van je nieuwe huis een plek waar je meteen kunt ontspannen en genieten.

Hoe lang duurt het om huis te poetsen?

De tijd die het kost om een huis schoon te maken kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het huis, de mate van vuilheid en je eigen schoonmaakvaardigheden. Over het algemeen kan het schoonmaken van een gemiddeld huis tussen de 2 en 4 uur duren. Dit is echter slechts een ruwe schatting en de werkelijke tijd kan langer of korter zijn, afhankelijk van de omstandigheden.

Als je een grondige schoonmaakbeurt wilt geven aan je hele huis, inclusief alle kamers, keuken, badkamers en vloeren, dan kan dit meer tijd in beslag nemen. Het kan handig zijn om een stappenplan te maken en elke kamer systematisch aan te pakken om efficiënter te werken.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met eventuele extra taken zoals ramen wassen, meubels verplaatsen of specifieke reinigingsklussen die meer tijd kunnen kosten.

Het is ook goed om te onthouden dat hoe vaker je regelmatig schoonmaakt, hoe minder tijd het over het algemeen kost bij elke schoonmaakbeurt. Regelmatig onderhoud helpt namelijk bij het voorkomen van ophoping van vuil en stof.

Kortom, hoelang het duurt om een huis schoon te maken hangt af van verschillende factoren. Het is handig om realistisch te plannen en voldoende tijd uit te trekken voor een grondige reiniging.

Hoelang duurt het om huis schoon te maken?

De tijd die nodig is om een huis schoon te maken, varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het huis, de mate van vuilheid en de efficiëntie van de schoonmaker(s). Over het algemeen kan het schoonmaken van een gemiddeld huis enkele uren tot een hele dag in beslag nemen.

Als je zelf je huis schoonmaakt, is het handig om een plan te maken en de taken te verdelen. Dit kan helpen om de tijd efficiënter te gebruiken. Het is ook belangrijk om realistisch te zijn over wat je kunt bereiken in een bepaalde tijdsperiode.

Als je ervoor kiest om een professionele schoonmaakdienst in te schakelen, kunnen zij meestal inschatten hoeveel tijd ze nodig hebben op basis van de grootte en staat van het huis. Zij werken vaak met teams van schoonmakers die samenwerken om het werk sneller af te ronden.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat grondigheid en kwaliteit belangrijker zijn dan alleen maar snelheid. Neem de tijd om elk oppervlak goed schoon te maken en aandacht te besteden aan details. Op die manier kun je genieten van een fris en schoon huis.

Wat kost het om je huis schoon te laten maken?

De kosten voor het laten schoonmaken van je huis kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Enkele belangrijke factoren die van invloed zijn op de kosten zijn:

 1. Grootte van de woning: Over het algemeen geldt dat hoe groter de woning, hoe hoger de kosten zullen zijn. Een grotere woning vergt meer tijd en inspanning om schoon te maken.
 2. Type schoonmaakdienst: De kosten kunnen ook variëren op basis van het type schoonmaakdienst dat je kiest. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals eenmalige schoonmaak, periodieke schoonmaak (wekelijks, tweewekelijks of maandelijks) en dieptereiniging. Elk type dienst heeft zijn eigen prijsstructuur.
 3. Aanvullende diensten: Als je speciale verzoeken hebt of extra diensten wilt toevoegen, zoals het reinigen van ramen, tapijtreiniging of het schoonmaken van specifieke apparatuur, kunnen deze extra kosten met zich meebrengen.
 4. Locatie: De locatie van je woning kan ook invloed hebben op de kosten. In sommige steden of regio’s kunnen de tarieven voor professionele schoonmaakdiensten hoger liggen dan in andere gebieden.

Het is raadzaam om contact op te nemen met verschillende professionele schoonmaakbedrijven en offertes aan te vragen om een beter idee te krijgen van de specifieke kosten voor jouw situatie. Op basis hiervan kun je een weloverwogen beslissing nemen en de beste optie kiezen die past bij jouw behoeften en budget.

Hoe maak je het beste je huis schoon?

Het schoonmaken van je huis kan een tijdrovende taak zijn, maar met de juiste aanpak en strategie kun je efficiënt en effectief te werk gaan. Hier zijn enkele tips om je huis op zijn best schoon te maken:

 1. Maak een schoonmaakrooster: Plan regelmatige schoonmaaksessies in je agenda om ervoor te zorgen dat het schoonmaken van je huis een routine wordt. Verdeel de taken over verschillende dagen of weken, zodat je niet overweldigd raakt.
 2. Begin met opruimen: Voordat je begint met schoonmaken, zorg ervoor dat alle rommel is opgeruimd. Dit maakt het gemakkelijker om oppervlakken schoon te maken en voorkomt dat je steeds dingen moet verplaatsen tijdens het schoonmaken.
 3. Werk van boven naar beneden: Begin altijd met de bovenste verdieping of ruimte in je huis en werk naar beneden toe. Dit voorkomt dat stof en vuil naar al gereinigde gebieden vallen.
 4. Gebruik de juiste reinigingsmiddelen: Zorg ervoor dat je de juiste reinigingsmiddelen gebruikt voor elk oppervlak in je huis. Bijvoorbeeld glasreiniger voor ramen, houtreiniger voor houten meubels en allesreiniger voor algemene reinigingstaken.
 5. Volg een systematische aanpak: Werk in secties en ga systematisch te werk om ervoor te zorgen dat elk oppervlak grondig wordt gereinigd. Begin bijvoorbeeld met het afstoffen van meubels, vervolgens het reinigen van oppervlakken en eindig met het stofzuigen of dweilen van de vloer.
 6. Vergeet de details niet: Besteed aandacht aan kleine details zoals lichtschakelaars, deurklinken, plinten en andere veelgebruikte items. Deze kunnen vaak over het hoofd worden gezien, maar dragen bij aan een algehele schone uitstraling van je huis.
 7. Neem regelmatig pauzes: Schoonmaken kan fysiek en mentaal vermoeiend zijn, dus neem regelmatig pauzes om uit te rusten en op te laden. Dit helpt je om gemotiveerd te blijven en voorkomt dat je overhaast te werk gaat.
 8. Betrek het hele gezin: Schoonmaken is niet alleen jouw verantwoordelijkheid. Moedig alle gezinsleden aan om hun steentje bij te dragen aan het schoonmaken van het huis. Verdeel taken en maak er een gezamenlijke inspanning van.

Onthoud dat consistentie de sleutel is tot een schoon huis. Door regelmatig schoon te maken en bovenstaande tips toe te passen, kun je genieten van een schone en frisse leefomgeving.

Hoe huis schoonmaken na verbouwing?

Het schoonmaken van een huis na een verbouwing kan een uitdagende taak zijn, omdat er vaak veel stof, puin en bouwresten achterblijven. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het schoonmaken van je huis na een verbouwing:

 1. Begin met het verwijderen van grof vuil: Ruim eerst al het grove vuil, zoals bouwafval, puin en grote stukken hout of gipsplaten, op. Gebruik hiervoor een bezem, stofzuiger of afvalcontainers.
 2. Stofzuig grondig: Gebruik een krachtige stofzuiger met een HEPA-filter om al het fijne stof op te zuigen dat zich tijdens de verbouwing heeft verspreid. Vergeet niet om ook meubels, gordijnen en andere stoffen oppervlakken grondig te stofzuigen.
 3. Veeg alle oppervlakken af: Neem alle oppervlakken in huis af met een vochtige doek om eventueel achtergebleven stof weg te halen. Dit geldt voor muren, plafonds, deuren, kozijnen en andere harde oppervlakken.
 4. Reinig de ramen: Maak zowel de binnen- als buitenkant van de ramen grondig schoon met glasreiniger en een raamwisser. Verwijder eventuele verf- of kitresten voorzichtig met een scheermesje.
 5. Schoonmaken van vloeren: Afhankelijk van het type vloer in je huis, moet je mogelijk verschillende schoonmaakmethoden toepassen. Stofzuig tapijten grondig en gebruik indien nodig een tapijtreiniger. Dweil harde vloeren met een geschikt reinigingsmiddel. Vergeet niet om ook de plinten en hoeken van de kamers schoon te maken.
 6. Reinig de keuken en badkamer(s): Dit zijn vaak ruimtes die extra aandacht nodig hebben na een verbouwing. Maak alle oppervlakken, zoals werkbladen, kastjes, apparatuur en sanitair, grondig schoon met geschikte reinigingsmiddelen.
 7. Vergeet de details niet: Besteed aandacht aan kleinere details, zoals lichtschakelaars, deurklinken, stopcontacten en andere veelgebruikte items. Maak ze schoon met desinfecterende doekjes of een mild reinigingsmiddel.
 8. Ventileer het huis: Na het schoonmaken is het belangrijk om het huis goed te ventileren om eventuele resterende geuren of dampen te verwijderen. Open ramen en deuren om frisse lucht binnen te laten stromen.

Als de verbouwing zeer intensief was of als je geen tijd of energie hebt om zelf het hele huis schoon te maken, kun je ook overwegen om een professionele schoonmaakdienst in te schakelen. Zij hebben ervaring in het grondig reinigen van huizen na verbouwingen en kunnen je helpen bij deze taak.

Onthoud dat het schoonmaken van een huis na een verbouwing tijd en geduld kan vergen, maar het resultaat zal de moeite waard zijn. Met een grondige schoonmaak kun je genieten van een frisse en schone leefomgeving in je vernieuwde huis.