opstijgend vocht behandeling

Effectieve opstijgend vocht behandelingen: voorkom structurele schade aan uw gebouw

18 april 2023 Door sandrascleaningscom 0

Opstijgend vocht is een veelvoorkomend probleem in huizen en gebouwen. Het ontstaat wanneer vocht uit de grond omhoog trekt via de muren. Dit kan leiden tot vochtplekken, schimmelvorming en zelfs structurele schade aan het gebouw. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om opstijgend vocht te bestrijden.

De meest effectieve behandeling tegen opstijgend vocht is het injecteren van een waterafstotend middel in de muur. Dit wordt gedaan door gaten te boren in de muur op regelmatige afstanden, waar vervolgens het waterafstotende middel in wordt gespoten. Het middel verspreidt zich dan door de hele muur en vormt een ondoordringbare barrière tegen vocht.

Een andere veelgebruikte methode is het aanbrengen van een waterdichte laag aan de buitenzijde van de muur. Dit kan echter duurder zijn dan injectiebehandelingen en vereist vaak dat delen van de tuin of oprit worden opgegraven om toegang te krijgen tot de buitenmuur.

Het is belangrijk om op tijd actie te ondernemen bij opstijgend vocht, omdat het probleem alleen maar erger wordt naarmate de tijd verstrijkt. Naast structurele schade kan opstijgend vocht ook gezondheidsproblemen veroorzaken door schimmelvorming en allergische reacties.

Het is raadzaam om een ​​professionele inspectie uit te laten voeren als u vermoedt dat u last heeft van opstijgend vocht. Een professional kan bepalen welke behandeling het meest geschikt is voor uw situatie en kan u adviseren over preventieve maatregelen om toekomstige vochtproblemen te voorkomen.

Het behandelen van opstijgend vocht kan een investering zijn, maar het is de moeite waard om de gezondheid van uw huis en uzelf te beschermen. Het is beter om het probleem vroegtijdig aan te pakken dan later geconfronteerd te worden met dure reparaties en gezondheidsproblemen.

 

Veelgestelde vragen over behandeling van opstijgend vocht.

 1. Is opstijgend vocht verzekerd?
 2. Hoe weet je of je opstijgend vocht hebt?
 3. Hoeveel kost behandeling opstijgend vocht?
 4. Hoe opstijgend vocht oplossen?

Is opstijgend vocht verzekerd?

In de meeste gevallen wordt opstijgend vocht niet gedekt door een standaard opstalverzekering. Dit komt omdat opstijgend vocht meestal wordt beschouwd als een gevolg van normale slijtage en veroudering van het gebouw, en niet als een plotselinge gebeurtenis die buiten uw controle ligt.

Er zijn echter uitzonderingen. Als de oorzaak van het opstijgend vocht bijvoorbeeld te wijten is aan een lekkage in een waterleiding, dan kan dit wel worden gedekt door uw opstalverzekering. In dat geval is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw verzekeraar om te zien wat er precies wordt gedekt.

Het is ook belangrijk om te weten dat sommige verzekeringsmaatschappijen aanvullende dekking bieden voor specifieke problemen, zoals schimmelvorming veroorzaakt door vochtproblemen. Het is daarom altijd verstandig om uw polisvoorwaarden goed door te nemen of contact op te nemen met uw verzekeraar om te zien welke specifieke dekkingen er beschikbaar zijn.

Over het algemeen is het echter raadzaam om preventieve maatregelen te nemen om opstijgend vocht in de eerste plaats te voorkomen. Dit kan helpen om kosten en problemen in de toekomst te verminderen en ervoor zorgen dat u niet afhankelijk bent van verzekeringsdekking voor dit soort problemen.

Hoe weet je of je opstijgend vocht hebt?

Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat je last hebt van opstijgend vocht in je huis of gebouw. Hieronder vind je een aantal van de meest voorkomende symptomen:

 1. Vochtige plekken op de muur: Opstijgend vocht begint meestal onderaan de muur en veroorzaakt vochtige plekken die steeds groter worden naarmate het probleem erger wordt.
 2. Schimmelvorming: Schimmel groeit graag op vochtige plaatsen en kan een teken zijn van opstijgend vocht. Het kan eruit zien als zwarte vlekken op de muur of plafond.
 3. Een muffe geur: Als er vocht in de muur zit, kan dat leiden tot een onaangename, muffe geur in huis.
 4. Afbladderende verf of behang: Als het vocht door de muren trekt, kan dit ervoor zorgen dat verf begint af te bladderen of behang begint los te laten.
 5. Losse en beschadigde pleister: Opstijgend vocht kan ervoor zorgen dat pleisterwerk loskomt of beschadigd raakt.

Als je een of meer van deze tekenen opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen om verdere schade aan je huis of gebouw te voorkomen. Het is raadzaam om contact op te nemen met een professionele inspecteur die gespecialiseerd is in het behandelen van opstijgend vocht om het probleem grondig aan te pakken en toekomstige problemen te vermijden.

Hoeveel kost behandeling opstijgend vocht?

De kosten van een behandeling tegen opstijgend vocht zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het probleem en de gekozen behandelmethode. Over het algemeen kan de prijs variëren tussen de €100 en €150 per lopende meter muur.

Het injecteren van een waterafstotend middel in de muur is meestal goedkoper dan het aanbrengen van een waterdichte laag aan de buitenzijde van de muur. Het is echter belangrijk om te onthouden dat goedkopere behandelingen niet altijd de beste oplossing zijn op lange termijn. Het is beter om te investeren in een kwalitatief hoogwaardige behandeling die effectief is in het bestrijden van opstijgend vocht.

Daarnaast kunnen er extra kosten zijn voor het repareren of vervangen van beschadigde pleister- of stucwerk, evenals voor eventuele bijkomende reparaties die nodig zijn na de behandeling.

Het is raadzaam om altijd meerdere offertes aan te vragen bij verschillende professionele bedrijven die gespecialiseerd zijn in vochtbestrijding. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken en krijgt u een idee van wat u kunt verwachten qua prijs en kwaliteit.

Hoe opstijgend vocht oplossen?

Opstijgend vocht is een veelvoorkomend probleem in huizen en gebouwen. Het ontstaat wanneer vocht uit de grond omhoog trekt via de muren, waardoor vochtplekken, schimmelvorming en structurele schade aan het gebouw kunnen ontstaan. Hieronder staan enkele manieren om opstijgend vocht op te lossen:

 1. Injecteren van een waterafstotend middel: Dit is de meest effectieve behandeling tegen opstijgend vocht. Bij deze methode worden er gaten geboord in de muur op regelmatige afstanden, waar vervolgens een waterafstotend middel in wordt gespoten. Het middel verspreidt zich door de hele muur en vormt een ondoordringbare barrière tegen vocht.
 2. Aanbrengen van een waterdichte laag aan de buitenzijde van de muur: Dit kan duurder zijn dan injectiebehandelingen en vereist vaak dat delen van de tuin of oprit worden opgegraven om toegang te krijgen tot de buitenmuur.
 3. Ventilatie verbeteren: Een goede ventilatie kan helpen om het vochtgehalte in huis te verminderen, waardoor het risico op opstijgend vocht wordt verminderd.
 4. Herstellen van beschadigde pleisterlagen: Beschadigde pleisterlagen kunnen bijdragen aan het ontstaan ​​van opstijgend vocht door water vast te houden. Het herstellen van deze pleisterlagen kan helpen om het probleem aan te pakken.
 5. Verwijdering van schimmel: Schimmelvorming kan een teken zijn van opstijgend vocht en kan ook bijdragen aan gezondheidsproblemen. Het verwijderen van schimmel is daarom belangrijk om het probleem aan te pakken.

Het is raadzaam om een ​​professionele inspectie uit te laten voeren als u vermoedt dat u last heeft van opstijgend vocht. Een professional kan bepalen welke behandeling het meest geschikt is voor uw situatie en kan u adviseren over preventieve maatregelen om toekomstige vochtproblemen te voorkomen.